18 juli 2018

Heb je even voor mij?

Tijdens onze heerlijke vakantie in Macedonië zaten we een hapje te eten op een mooi zonnig terras. Een paar tafeltjes verder zat een echtpaar met hun puberzoon. Op de een of andere manier trokken ze mijn aandacht. Pa en ma zaten al een tijdje smakelijk aan hun hoofdgerecht. Naast het bord van moeder lag haar telefoon. Zo om de paar minuten tikte en staarde ze even op het scherm en at dan weer verder. De jonge knul had zijn hoofdgerecht nog niet aangeraakt. Hij zat volledig voorover gebogen te staren op zijn mobiel. Hij had nauwelijks aandacht voor zijn omgeving. Een bijzonder tafereel aangezien ook de ouders elkaar maar weinig te zeggen hadden zo te zien.

Hoezo een bijzonder tafereel? Met even een moment van rust nemen, jezelf even terugtrekken is niets mis. Bij oplopende spanning of stress kan het erg zinvol zijn om even wat afstand te nemen, even op jezelf te zijn. Maar jezelf terugtrekken kan ook een andere oorzaak hebben, zoals het onvermogen om met anderen echt in contact te zijn. Als je moeite hebt om bijvoorbeeld naar de ander uit te spreken wat je nodig hebt, of uit te spreken wat je echt dwars zit. In beide gevallen is het misschien veiliger voor je om je af te zonderen.

Hoe ga jij om met je beschikbare tijd? Hoeveel tijd besteed jij gemiddeld aan je telefoon, aan gamen, aan Facebookberichten liken, aan urenlang series op tv  kijken, et-cetera. Blijft de tijd gelijk of neemt deze toe? Zou het kunnen dat je jezelf verliest in je werk? Druk zijn met je werk komt je misschien ook wel goed uit, het zou een goede reden kunnen zijn om b.v. thuis wat lastige zaken te ontwijken?

Als mensen of groepen elkaar ontmoeten zijn er zes verschillende manieren waarop zij hun tijd kunnen doorbrengen. In de Transactionele Analyse noemen we dit tijdstructurering. Het structuren van je tijd is een behoefte die we allemaal hebben. De manier waarop we met onze beschikbare tijd omgaan bepaalt voor een groot deel onze voldoening. Hoe intenser de interactie met anderen hoe meer voldoening. De zes vormen van tijdstructurering zijn:

Terugtrekken
Fysiek en psychisch je terugtrekken, even afstand nemen. Jezelf even de tijd geven om bijvoorbeeld even rustig te kunnen nadenken of je te ontspannen.

Rituelen
Een sociaal geprogrammeerde tijdsbesteding. Als je op je werk komt loop je even een rondje om alle collega’s ‘goede morgen’ te wensen. Een keer per week bel je even met je ouders. De kans bestaat dat het contact te oppervlakkig wordt wat ten koste gaat van het ‘echte contact’.

Tijd verdrijven

Tijdens tijd verdrijven maken we gebruik van elkaars tijd, we praten over wat alledaagse dingen met elkaar zoals het weer, de voetbal, de politiek, de vakantie. Gesprek met over het algemeen weinig risico maar ook met weinig diepgang.

Activiteiten
Samen iets ondernemen met een doel. Samen organiseren van een buurtfeest. Het samen opstellen van een sollicitatiebrief. Het voorbereiden van een werkoverleg. Activiteiten leveren voldoening op, maar het vraagt wel een wat kwetsbaardere opstelling dan bij terugtrekken, rituelen en tijd verdrijven.

Spel: altijd negatieve uitkomst
Op onbewust niveau spelen we regelmatig met elkaar psychologische spelletjes. We manipuleren anderen, hebben een verborgen agenda. Spelen het spel dat we ons niet begrepen voelen door te klagen en te mopperen. Door het spel te spelen krijgen we aandacht en hoeven we ons eigen rotgevoel niet onder ogen te zien. Ondanks dat eindigt het spel bij jezelf en de ander altijd met een rotgevoel.

Ontmoeting: altijd positieve uitkomst
De ontmoeting gaat over echt contact en is onvoorwaardelijk. Het geeft diepgang in relaties en daarmee maximale voldoening. Het is wel spannend, want te veel openheid kan ook door de ander misbruikt worden wat je schaadt. Toch zorgt de echte ontmoeting voor diepgang en kwaliteit in relaties.

Hoe ziet jouw tijdstructurering eruit als je naar de eerste helft van dit jaar kijkt? Hulp nodig bij je tijdstructurering of wil je meer info zie https://www.p3rsonal.nl/diensten/personal-coaching/

 

 

Terug naar overzicht ➜

Laatste nieuwsVeranderingen die b(ek)lijven in organisaties

P3RSONAL werk vraaggestuurd aan leiderschaps- en organisatieontwikkeling. De volgende vragen komen met regelmaat voor: Hoe kunnen we de resultaatgerichtheid van de organisatie verder verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer? Hoe zetten we het middenkader zodanig in positie dat ze meer verantwoordelijkheid nemen? Hoe doorbreken we de klaagcultuur en creëren we energie […]

Lees verder ➜

Elkaar fysiek of op afstand ontmoeten?

Na een mooi eerste kwartaal voelt ook P3RSONAL de effecten van de pandemie. Vanuit de diverse contacten in ons netwerk, merkte we hoe iedereen druk was met het invulling geven aan de RIVM richtlijnen, in hun organisatie. Dat was ook de reden dat we de afgelopen tijd even niet het contact hebben gezocht. Inmiddels krijgen […]

Lees verder ➜

Observeren teamoverleg

Het observeren van teamoverleg in organisaties is bij uitstek geschikt om inzicht te krijgen in de dynamiek die zich afspeelt in teams en organisaties. In het hier en nu worden de patronen in teams en organisaties pas echt zichtbaar en voelbaar. Observeren doe je door gedetailleerd waar te nemen zonder oordeel. Op die manier krijg […]

Lees verder ➜
.