27 juni 2017

Stuur jij het team of het team jou?

De afgelopen maanden heb ik een groep potentieel leidinggevenden getraind en begeleid. Onderdeel zijn van de groep, directe collega zijn en gelijktijdig laten zien dat je potentieel hebt om op termijn door te groeien naar een leidinggevende positie, betekende voor een aantal fors buiten de comfortzone gaan.

Enkele potentieel leidinggevenden vertelde tijdens de coachgesprekken dat ze als leidinggevende onderdeel willen blijven van de groep, ze vervullen graag hun rol op de achtergrond. Ze hoeven niet zo nodig vooraan te staan, het gaat niet om hun, het gaat om het team hoor je ze zeggen.

Een mooie gedachte maar niet effectief in de praktijk. Tijdens de coachgesprekken ontdekken ze dat het raakt aan hun persoonlijke thema’s zoals bijvoorbeeld, aardig gevonden willen worden, moeite hebben met mensen aan te spreken op gedrag, of conflict mijdend zijn.

Van leidinggevenden wordt verwacht dat ze initiatief en verantwoordelijkheid nemen, om een verandering te leiden. Maar niet iedereen wil veranderen, leiderschap gaat ook over sturing geven aan een veranderproces. Dat betekent het gesprek aan gaan met medewerkers, verwachtingen uitspreken en grenzen stellen.

Als je leidinggevende bent, stel jezelf dan eens de vraag; stuur ik het team of stuurt het team mij? Als het antwoord is dat het team jou van tijd tot tijd stuurt, vraag jezelf dan eens af wat je belemmert om je plaats in te nemen als leidinggevende.

In de interactie met anderen nemen we op onbewust niveau verschillende posities in ten opzichte van de ander. In de Transactionele Analyse noemen we dit Ego-posities. Soms maken we ons:

  • wat groter ten opzichte van de ander – Ouder positie
    (Kritische Ouder – Zorgende Ouder);
  • wat kleiner ten opzichte van de ander –  Kind positie
    (Aangepaste Kind – Vrije Kind);
  • gelijk aan de ander – Volwassen positie.

Welke gedragingen herken je bij jezelf in het Ouder – Volwassen – Kind model?

Alles wat groen is werkt constructief in de communicatie met de ander, alle gedragingen in het rood zorgen voor ‘gedoe’ in het contact met de ander. Als leidinggevende je plaats innemen betekent als het nodig is ook de positie van de (positief ‘Kritische of Zorgende’) Ouder durven innemen. Als de leider in het team onvoldoende zijn plaats inneemt, ontstaat er een bepaalde dynamiek in het team om het gemis aan leiderschap te herstellen. De energie die dit kost heeft een verlammende werking op het totale team. Wil je meer weten wat we voor je kunnen betekenen op het gebied van leiderschap zie op de website Systemisch Leiderschap en Leiderschapsontwikkeling.

.

 

 

Terug naar overzicht ➜

Laatste nieuwsDe kracht van ‘warm werk’ in teams.

Vorige week had ik een mooie teamsessie met een team bevelvoerders en ploegchefs van de brandweer. In het team speelde een aantal thema’s op het gebied van samenwerking. Maar ook thema’s op het gebied van leiderschap, hoe ga je om met de mondigheid van je manschappen. Interessant om te zien dat deze thema’s alleen spelen […]

Lees verder ➜

In het krijt staan

Het was al een aantal jaren geleden dat ik hem voor het laatst had gezien, Joris, vrolijk en bruisend van energie. Maar nu ik hem na een aantal jaren terugzie tijdens een training straalde hij weinig energie meer uit. Na afloop van de training wil hij graag een coachgesprek. Joris gaat zitten en begint zijn […]

Lees verder ➜

Heb je even voor mij?

Tijdens onze heerlijke vakantie in Macedonië zaten we een hapje te eten op een mooi zonnig terras. Een paar tafeltjes verder zat een echtpaar met hun puberzoon. Op de een of andere manier trokken ze mijn aandacht. Pa en ma zaten al een tijdje smakelijk aan hun hoofdgerecht. Naast het bord van moeder lag haar […]

Lees verder ➜
.